Українець з ДЦП подолав 200 км Канадою, щоб зібрати кошти для українських лікарень

Його називають українським Террі Фоксом, бо поставив собі за мету пройти 200 кілометрів, щоб зібрати кошти для українських лікарень. І це навіть попри хворобу. Українець Олександр Кияниця, або ж як його тепер знають в Канаді – Олекс Кия. Олександру 33, він хворіє на ДЦП, погано працює ліва частина тіла, важко говорити. Він на власному досвіді знає, як це, коли хвороба не дає повноцінно жити. Тому вирішив зібрати кошти на допомогу українцям, що втратили кінцівки через війну.

Свою пішу мандрівку Алекс розпочав 20 травня з Монреаля до Оттави, днями вона завершилась (10 червня). За цей час чоловік подолав понад 200 кілометрів. За мету поставив зібрати 35 тисяч доларів для закупівлі апарату для дитячого шпиталю, для купівлі шунтів для інституту нейрохірургії, і для польового госпіталя – коагулятор. Наразі вдалося  зібрати понад 29 тис. Щодня до Олеска доєднувались небайдужі люди, волонтери, чи ті, хто просто захопився ідеєю. Вони їхали з різних куточків Канади, щоб крокувати поруч з хоробрим чоловіком з ДЦП вздовж магістралі і через парки, або хоч якось допомогти українцям. Потім люди змінюють одне одному, а Олек продовжував іти. За цей час він стер уже третю пару взуття. Але він чудово знає заради чого розпочав цей шлях: допомогти пораненим боротися за життя. І українці і канадці дуже підтримують Олекса з його ініціативою. Хтось підтримував морально, хтось приїздив підтримати у якості супроводу.

Олександр Кияниця – учасник проєкту “50 Canadian Fellows of Ukraine”(від фонду Udonation https://udonation.org/). Команду фонду вразила історія хлопця. Олекс своїм простим прикладом доводить, що допомагати Україні можна незважаючи ні на що. Це була вже третя його мандрівка. Початок війни, вибухи, постріли, зруйновані будівлі й міста, а що найгірше – покалічені життєві долі. Усе це дуже вразило Олекса. Йому боліло, що ворог руйнує його країну, його рідне місто Київ. Він бачив у новинах, що від ударів ракет гинуть люди, залишаються без рук, без ніг. Він хотів якось допомогти. Чоловік вирішив іти. Вперше він здійснив піший марафон з 15 по 30 липня 2022. Шлях з Монреаля до Оттави – це більш ніж 200 кілометрів і зайняв майже 20 днів. Мета: зібрати кошти на дитячу лікарню №2 у Києві та лікування, протезування та реабілітацію поранених, внаслідок російського вторгнення, дітей та людей. 

Тоді вдалося зібрати близько 20 тисяч доларів. Цю кампанію Олекс назвав “Gift of Waking” – “Дар ходьби”. Прогулянка є фандрейзинговою. Мета прєкту допомогти людям, які втратили частину тіла через російські обстріли, допомогти госпіталізованим, підтримати їх при адаптуватися до нових умов.